Zo maak je een insectenvriendelijke tuin

Het gaat niet zo goed met de insecten. Dat komt voornamelijk door het gebruik van pesticiden en het verdwijnen van leefgebied en voedsel. Gelukkig beginnen steeds meer mensen te beseffen dat er iets moet veranderen. Zelf kun je ook iets doen. In dit artikel leggen we je uit hoe je een insectenvriendelijke tuin maakt.

Als je een insectenvriendelijke tuin wilt, zul je een paar aanpassingen moeten maken in je tuin. Dat is niet zo erg, maar je wilt natuurlijk wel dat je tuin mooi blijft. Als je niet precies weet hoe je je tuin insectenvriendelijk moet maken, terwijl je ook je tuin mooi houd, kun je natuurlijk ook een hovenier inschakelen, zoals Habro Tuinen. Dan weet je zeker dat je tuin zal voldoen aan alle eisen!

Als je je tuin insectenvriendelijk gaat maken, zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden. Insecten hebben namelijk voldoende leefgebied nodig en ze hebben voldoende voedsel nodig. Als je aan deze twee dingen voldoet, zul je merken dat je tuin al snel wemelt van de insecten. Hieronder leggen we je daar wat meer over uit.

Leefgebied

Een insect moet ergens kunnen wonen. Als je hele tuin netjes aangeharkt is en er geen los takje te vinden is, zullen niet veel insecten in je tuin kunnen leven. Insecten, zoals wilde bijen (hommels en andere bijensoorten), nestelen namelijk in tuinafval, bijvoorbeeld in kleine stapels takjes. Wanneer je je tuin dus opruimt ziet dat er misschien netjes uit, maar voor insecten is het alles behalve positief. Zorg er daarom voor dat je altijd een hoekje in je tuin hebt waar je altijd al het tuinafval dat er valt laat liggen. Zo kunnen insecten hun huisjes bouwen en ziet de rest van je tuin er wel netjes uit.

Je kunt er ook voor kiezen om een insectenhotel te plaatsen. Let er hierbij wel op dat dit de juiste hotels zijn, want niet alle insecten maken gebruik van dezelfde hotelletjes. Het is sowieso verstandig om deze hotelletjes als aanvulling op een rommelig hoekje in je tuin te plaatsen. Zo zorg je ervoor dat voldoende insecten plek hebben in je tuin.

Voedsel

Een dier kan niet leven zonder eten en waar eten is, zijn vaak ook dieren. Zo werkt dat ook bij insecten. Zorg daarom voor een bloemrijke tuin die een lange tijd van het jaar bloeit. Plant bijvoorbeeld vlinderstruiken, klaver en zonnebloemen, daar zijn veel insecten gek op. Nog beter is het echter om bijvoorbeeld een bloemenmengsel te zaaien. Vaak zijn dit eenjarige, of tweejarige mengsels die je in je tuin kunt zaaien. Het is belangrijk dat deze mengsels biologisch (daarover hieronder meer) en inheems zijn. Inheemse plantensoorten zijn immers het populairst bij insectensoorten die in Nederland voorkomen. Als je een bloemenmengsel koopt is het ook belangrijk dat je erop let wanneer de bloemen bloeien. Het is fijn als er vroeg- en laatbloeiers in het mengsel zitten, zodat de insecten zo lang mogelijk kunnen genieten van de bloemen.

Ga voor biologisch en gifvrij

Eén van de redenen waarom het zo slecht gaat met veel insectensoorten, is het gebruik van pesticiden. Zo zorgt het gebruik van pesticiden met verschillende soorten neonicotinoïden er bijvoorbeeld voor dat veel bijensoorten ziek worden, vergiftigd raken, of gedesoriënteerd, waardoor ze hun nest niet meer kunnen vinden. Wanneer je zomaar ergens je bloemenzaden koopt, is de kans groot dat deze zaden uit bloemen komen die wel besproeid zijn met pesticiden. De pesticiden zijn dan ook in de bloemenzaden gaan zitten en die zitten straks dan dus ook in de bloemen in jouw tuin. Dat zorgt er dan weer voor dat alle insecten die in jouw tuin op deze bloemen komen te zitten, in zekere mate worden vergiftigd door de bloemen die jij juist hebt geplant om de beestjes te helpen. Koop dus biologische, gifvrije zaden waarvan je zeker weet dat ze veilig zijn voor de insecten in je tuin. 

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je álle chemische bestrijdingsmiddelen (denk ook aan slakkenkorrels) vermijd in je tuin. Op korte termijn werken deze producten misschien erg goed tegen insecten als bladluis, maar uiteindelijk doen ze meer kwaad dan goed. Zoek dus naar een natuurlijke manier om insecten die je liever niet in je tuin hebt te mijden.