Wassily Kandinsky

De schilder Wassily Kandinsky

De Frans-Russische kunstschilder Wassily Kandinsky is een van de grondleggers van de moderne kunst en abstracte schilderkunst in de twintigste eeuw.

Wassily Kandinsky werd op 4 december 1866 geboren in Moskou. In 1866 ging hij rechten en economie studeren aan de universiteit van Moskou. Toen hij zijn studie had afgerond, ging hij les geven aan de rechten faculteit.

Kunststudie in München

In 1895 bezocht Kandinsky een expositie in Parijs over de Franse schilderkunst. Zijn interesse was gewekt en een jaar later besloot hij zelf om schilderkunst te gaan studeren. Hij ging naar München waar hij twee kunststudies volgde. In deze kunstzinnige stad kreeg Kandinsky al snel bekendheid.

Artiestenassociatie

In 1901 richtte Kandinsky de artiestenassociatie Phalanx op. Een jaar later volgde zijn eigen kunstschool. Een van zijn leerlingen, Gabriele Münter, werd zijn partner.

Rond die tijd maakte Kandinsky vele reizen naar Rusland, Frankrijk, Nederland, Italië en Zwitserland. Hier deed hij inspiratie op voor zijn schilderijen. Een aantal van zijn werken werden in 1905 in Parijs tentoongesteld op de expositie van de Onafhankelijken.

Abstracte kunst

In 1908 woonde Kandinsky weer in München met Gabriel Münter. Hier vormden ze een kunstgroep met Jawlensky, Kubin en Marc. Later vertrok hij, samen met Münter, naar Murnau. Hier ontdekte hij de abstracte kunst. In 1910 schilderde hij zijn eerste abstracte kunstwerk.

Weer naar Moskou

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vertrekt Kandinsky naar Moskou. Hier werd hij, in 1914, leraar. In 1917, toen hij 50 was, trouwde hij met de 16-jarige Nina de Andrejevski. In 1918 werd Kandinsky professor aan het staatsatelier in Moskou en in 1921 was hij een van de oprichters van de Academie der Kunstwetenschappen in Moskou.

Parijs

Een jaar later vertrok Kandinsky weer naar Duitsland. Hier gaf hij lessen aan het Bauhaus. Tevens begon hier zijn meest productieve periode. Vanwege de naderende Tweede Wereldoorlog, moet Kandinsky Duitsland in 1933 verlaten. Hij vertrok naar Parijs en nam de Franse nationaliteit aan. Hij ging met zijn vrouw Nina in Neuilly-sur-Seine wonen. In 1944 schilderde hij “Getemperd éland”. Dit was zijn laatste werk. Kandinksy stierf op 13 december 1944.