Waar plaats je je schilderij in huis?

Heb je een nieuw schilderij op het oog of heb je er net een gekocht, maar heb je geen idee waar of hoe je het moet plaatsen? Dat is niet gek! Je moet namelijk met verschillende zaken rekening houden, zoals de muur waar je het op wilt hangen, de ruimte in het huis, de hoogte en de match met de rest van je interieur. Om jou op weg te helpen met de keuze voor de uiteindelijke plek voor je schilderij, bespreken we in deze blog waar je allemaal op moet letten. Laten we kijken waar jouw kunstwerk komt! 

De juiste plek voor je schilderij

Misschien heb je al een beetje een idee waar je het schilderij het liefste op zou hangen, maar die plek moet ook wel realistisch zijn. Wil je het schilderij bijvoorbeeld bij de fauteuil hangen, zodat je een rustige sfeer creëert tijdens het lezen of ontspannen? Dan moet daar wel genoeg ruimte zijn voor de grootte van jouw gewenste schilderij. Het schilderij moet eigenlijk zo veel mogelijk wandruimte bedekken – met natuurlijk de wenselijke ruimtes aan zowel de boven- en onderkant. Het zou namelijk jammer zijn als het schilderij niet op valt, om het te klein is voor de ruimte waarin het hangt. 

De juiste hoogte voor je schilderij

Net als de juiste plaats voor je schilderij, is het belangrijk om het op de juiste hoogte te hangen. De zichthoogte wordt beschouwd als dat het midden van het schilderij op 140 tot 150 centimeter van de grond afhangt. Schilderijen hangen vaak te hoog, waardoor het niet helemaal tot z’n recht komt. Door de vuistregel van hierboven aan te houden zal je schilderij op de juiste hoogte hangen. Mocht het in de uitgekozen ruimte toch mooier uitkomen om het schilderij wat hoger of lager te hangen, kun je deze vuistregel uiteraard loslaten. Uiteindelijk ben jij degene die het schilderij het vaakst moet bekijken.

Zorgen voor samenhang

Heb je een plek gevonden waar je genoeg ruimte hebt en het schilderij op de juiste hoogte kunt hangen? Goed bezig! Als je de samenhang in de ruimte wilt behouden en het schilderij boven je eettafel of bank wilt hangen, hou er dan rekening mee dat het schilderij minstens de helft tot tweederde van de eettafel of bank beslaat. Als vuistregel wordt hier gehanteerd om zo’n twintig tot dertig centimeter ruimte te behouden. Het is even passen en meten wat hier het mooiste uitkomt in jouw situatie.

 

Als je een wat kleiner schilderij hebt, is het mooier om deze op een kleiner oppervlakte te hangen, bijvoorbeeld in de gang. Heb je een groter schilderij? Dan kun je het bijvoorbeeld in de woonkamer of bij de eettafel hangen. Het is per huis en ruimte afhankelijk waar je schilderij het beste uit zal komen, maar nu je weet waar je op moet letten zal de keuze een stuk makkelijker worden! Denk hier goed over na, want het zou zonde zijn als je na het ophangen spijt krijgt van de ruimte die je uitgekozen hebt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *