schilderij

Waar moet je op letten bij het kopen van een schilderij?

Een schilderij kopen doe je waarschijnlijk ook niet iedere dag. Sommige schilderijen zijn echt een forse investering! Daarom moet je je goed inlezen voordat je een aankoop doet. Wat is bijvoorbeeld de achtergrond van de schilder en in welke situatie maakte hij het? Van controleren op plagiaat tot het vervoer naar huis door een verhuislift te huren; In dit artikel staat belangrijke informatie omtrent de aankoop van een schilderij.

Denk eerst aan de praktische zaken

 

Van een schilderij wil je natuurlijk eindeloos genieten. Denk alleen ook aan de praktische zaken, zoals het vervoer naar huis! Moet je bijvoorbeeld een verhuislift huren? Je moet er niet aan denken dat de schilderij niet door de deur heen past! Denk daarom voordat je een schilderij komt goed na wat je interieur is en wat de afmetingen zijn van de deur. Ook een verhuizing wil je zo vlekkeloos mogelijk laten verlopen, zeker als je een grote investering hebt gedaan als een schilderij.

Trekt de schilderij je aan?

 

Het is waarschijnlijk een open deur voor je, maar je moet het idee krijgen dat je meteen het schilderij mee naar huis wilt nemen. De schilderij moet als het ware met je communiceren. Ga bijvoorbeeld niet af op kunst wat op dit moment in de mode is. Kan de schilderij op zichzelf staan? In de schilderij moet bijvoorbeeld niet overduidelijk het imago rond de kunstenaar naar voren komen.

Geen kopie of plagiaat

 

Als je een echte kunstliefhebber bent moet je jezelf niet tekort doen met een reproductie. Een schilderij is immers uniek als alleen jij de eigenaar hiervan bent. Een schilderij hoort handgemaakt te zijn!

Heb je een oude schilderij?

 

Heb je toevallig een oude schilderij waar je niet zo vaak meer naar kijkt? Dan kan je veel geld besparen met je nieuwe schilderij! Op een beursveiling kan je het oude werk goed kwijt. Je hebt een hoop Nederlandse veilinghuizen. Uiteraard (ver)koop je kunstwerk ook via Marktplaats.

Aan te raden is om het kunstwerk zonder tussenpersoon te verkopen. Bij een galerie heb je hier bijvoorbeeld last van.

Neem contact op met de kunstenaar

 

Door met de kunstenaar contact op te nemen interpreteer je het kunstwerk vele malen beter. Door de schilderij en schilder beter te leren kennen maak je dus een veel betere afweging!

Op internet kan je ook belangrijke informatie vinden over de kunstenaar. Je kunt hierop schilderijen vergelijken op bijvoorbeeld prijs, formaat en keur. Eigenlijk kan je vergelijken tot je een ons weegt!

De P van prijs

 

Vraag en aanbod is uiteraard heel belangrijk. De schilder berekent de productiekosten, zoals de verf, penselen en kaders. Het kan zelf zo zijn dat de kunstenaar een bepaalde studie heeft gevolgd en hij dit terug wilt zien in de kosten. Uiteraard heb je dan wel een prijs exclusief btw.

Veel mensen worden afgeschrikt door nieuwsberichten over de grote bedragen waarmee kunstwerken worden verkocht. Dit is slechts het topje van de ijsberg! Deze monsterbedragen komen juist in het nieuws voor omdat het zo uitzonderlijk is. Het grootste deel van de kunstwerken zijn tussen de tienduizend en drieduizend euro.

Geniet van je schilderij

 

Een schilderij koop je om een tijd lang met plezier naar te kijken. Je zult merken dat er een hoop gesprekken in huis over je schilderij gaan ontstaan. Allemaal dankzij je investering!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.