Vincent van Gogh

De schilder Vincent van Gogh

Vincent van Gogh schilderijVincent van Gogh is een van de grote schilders van de negentiende eeuw. Tijdens zijn leven was hij dit niet. Die erkenning kwam pas later. Vincent Willem van Gogh werd op 30 maart 1853 in Zundert geboren als oudste zoon van dominee Theodorus van Gogh en zijn vrouw Anna Cornelia Carbentus.

In 1846 ging Vincent naar de kostschool in Zevenbergen en vanaf 1866 volgt hij de HBS in Tilburg. Twee jaar later verlaat hij de school. Een jaar later, in 1869, gaat hij als bediende werken bij de Haagse vestiging van de Franse kunst- en prentenhandel Goupil & Cie, waar zijn oom medegenoot van is. Hier ontwikkeld Vincent zijn kennis van de beeldende kunst.

Kunstenaar worden

Een jaar later wordt Vincent ontslagen en probeert hij het als leraar Engels en hulpprediker in het Engelse plaatsje Ramsgate. Later werkt hij als hulp in een boekhandel in Dordrecht. Ook hier houdt hij het niet lang vol en Vincent besluit om theologie te gaan studeren in Amsterdam, maar al voor het toelatingsexamen houdt hij het voor gezien. Daarna wordt hij evangelist van arme mijnwerkers in de Belgische Borinage, maar ook dit mislukt. Van Gogh ziet het niet meer zitten en volgt het advies van zijn broer Theo op om kunstenaar te worden.

Boerenschilder

Van Gogh besluit om te gaan tekenen. Begin 1881 gaat hij bij zijn ouders in Etten wonen. De landelijke omgeving en de boerenbevolking vormen een grote inspiratiebron voor hem. Aan het eind van dat jaar vertrekt Vincent naar Den Haag. Hier gaat hij teken- en schilderlessen volgen bij Anton Mauve. Hij ontdekt daar ook dat hij zich verder wil ontwikkelen als boerenschilder.

De Aardappeleters

In 1882 gaat Vincent samenwonen met Sien Hoornik, een voormalig prostituee. Hun relatie overleeft het niet en eind 1883 vertrekt Vincent naar Drenthe om hier te gaan schilderen. Na een aantal maanden vertrekt hij weer naar Nuenen. Hier probeert hij om ook volwaardige schilderijen te maken om ze te verkopen. De Aardappeleters is hier een goed voorbeeld van.

Antwerpen

In 1885 vertrekt Vincent naar Antwerpen, hier volgt hij enkele lessen aan de academie. Een jaar later verhuisd de schilder naar Parijs waar hij bij zijn broer intrekt. Hier komt Vincent in aanraking met het impressionisme en leert hij andere grote kunstenaars kennen.

Paul Gauguin

Begin 1888 heeft Vincent genoeg van het drukke stadsleven en vertrekt hij naar het Arles in Zuid-Frankrijk. In oktober 1888 gaat Vincent bij de schilder Paul Gauguin wonen. Ze schilderen samen en voeren gesprekken over kunst. Na een aantal maanden ontstaan er spanningen tussen hun. Vincent is verward en snijd zijn linkeroorlel af met een scheermes. Het lukt hem niet op zijn leven op orde te krijgen en hij laat zich opnemen in een psychiatrische kliniek in Saint-Rémy.

Zelfmoordpoging

In mei 1890 verlaat hij de inrichting en gaat hij in Auvers-sur-Oise wonen. Hier begint hij weer te schilderen. Op 27 juli schiet Vincent zichzelf in de borst. Twee dagen later overlijdt hij.