Salvador Dalí schilderij

Salvador Dalí

De schilder Salvador Dalí

Salvador DalíDe Spaanse kunstenaar Salvador Dalí werd op 11 mei 1904 geboren in het Spaanse plaatsje Figueres. Naast kunstschilder was Dalí onder meer actief als sieraadontwerper. Dalí stierf op 23 januari 1989 in Figueres.

Al op tienjarige leeftijd kreeg Dalí interesse in het schilderen. Zijn interesse werd gewekt door de schilder Ramón Pichet van wie hij zijn eerste tekenles kreeg. Dalí haalde zijn inspiratie uit de werken van onder meer Michelangelo en Goya.

Naar Parijs

Toen hij 29 was, verhuisde hij naar Parijs. Hier leerde hij Pablo Picasso kennen en werd zijn interesse voor het surrealisme gewekt. Volgens Picasso was Dalí ‘een voortdurend lopende buitenboordmotor’, maar Dalí zei dat hij een genie was. Volgens de buitenwereld werd hij omschreven als een gekke, excentrieke man. Hij zei hierover: “het enige verschil tussen mij en een krankzinnige is dat ik niet krankzinnig ben.”

Talloze schilderijen

Gedurende zijn leven heeft Dalí talloze schilderijen gemaakte. De bekendste kunstwerken zijn Tristan en Isolde, De Volharding der Herinnering, Brandende Giraffe en Galatea van de Hemellichamen.

Figueres

Veel van Dalí zijn werken hangen in het bekende Dalí-museum in Figueres. Verder zijn er ook twee Dali-musea gevestigd in de plaatsjes Portliggat en Pubol. Andere werken zijn te zien in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en Museo Thysssen-Bornemisza in Madrid.

Boymans van Beuningen

Wil je een schilderij van Dalí bewonderen? Dan hoef je hier niet ver voor te reizen. Ook in ons land hangen schilderijen van Dalí. In het museum Boymans van Beuningen kun je een aantal werken van Dalí bezichtigen.