Piet Mondriaan

Piet Mondriaan

De schilder Piet Mondriaan

Piet Mondriaan is een van de beroemdste Nederlandse schilders. De schilder staat vooral bekend om zijn eenvoudig lijkende en abstracte schilderijen. Mondriaan bracht veel jaren door in New York en Parijs. Mondriaan oefende een grote invloed uit op schilders en grafische en industriële ontwerpers.

Piet Mondriaan werd in 7 maart 1872 geboren in Amersfoort. Hij groeide op in een streng calvinistisch gezin. Mondriaan maakte voor het eerst kennis met schilderen via zijn oom Frits. Hij behaalde zijn tekenaktes en ging daarna studeren aan de Rijksacademie in Amsterdam. Rond die periode schilderde hij veel landschappen in de stijl van de Amsterdamse school en de Haagse school.

Een eigen stijl

Piet Mondriaan schilderijMondriaan ontwikkelde steeds meer een eigen stijl. Tijdens zijn verblijven in Brabant, Overijssel en Zeeland raakte hij geïnspireerd in het werk van divisionisten. Gedurende de jaren werden Mondriaan zijn werken steeds abstracter.

In 1909 trad hij toe tot de Theosofische Vereniging. In deze stroming speelden wijsbegeerte, godsdienst en occultisme een belangrijke rol. De veranderingen die Mondriaan in zijn leven maakte zijn terug te zien in zijn werken.

Het kubisme

Mondriaan maakte kennis met het kubisme en vertrok in 1911 naar Frankrijk. In 1914 keerde hij weer terug naar Nederland en maakte hij zijn eerste abstracte en geometrische schilderijen.

De Stijl

Hij leerde Bart van der Leck en Theo van Doesburg kennen. Mondriaan leverde een bijdrage aan het tijdschrift De Stijl en hij ontwikkelde een schilderstijl waarbij hij enkel de kleuren rood, blauw en geel gebruikte.

Londen en New York

Toen de Eerste Wereldoorlog was afgelopen vertrok de schilder weer naar Parijs. Hij bleef hier tot 1938. Vanwege de aankomende Tweede Wereldoorlog besloot de schilder naar Londen te gaan. Later vertrok hij naar New York. Hier overleed hij op 1 februari 1944.