Paul Signac

De schilder Paul Signac

Paul Signac was een Franse kunstschilder en graficus. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het pointillisme. Paul Signac werd op 11 november 1863 geboren in Parijs.

Signac kwam uit een rijke familie en hoefde dus niet te werken voor het geld. Hij begon in 1882 met schilderen. Hij leerde zichzelf het schilderen aan en heeft er nooit lessen voor gevolgd. Eigenlijk wilde Signac schrijver worden, maar toen hij de schilderijen van Monet had gezien, wilde hij gaan schilderen.

Impressionistische fase

Rond zijn twintigste maakte hij zijn eerste experimentele schilderijen. De eerste schilderijen zagen er nog wat impulsief en houterig uit, maar ze werden snel al beter. Aan de kleuren uit zijn schilderijen uit die tijd is te zien dat Signac zijn inspiratie vooral haalde uit de werken van Monet. Deze impressionistische fase duurde een aantal jaar.

Pointillisme

In 1884 ontmoet Signac de schilder Georges Seurat. Samen met hem werkt hij een kleurentheorie uit die uiteindelijk zal leiden tot het ontstaan van de kunstenaarsbeweging neo-impressionisme. De kleuren werden alleen met wit gemengd. De kleuren werden niet op het palet gemengd, maar naast elkaar, in punten, op het doek aangebracht, waardoor ze toch samensmolten tot een tint. Deze manier van schilderen staat ook wel bekend als het pointillisme. Signac schilderde vaak havens en schepen.

Tot aan zijn dood bleef Signac neo-impressionistische werken maken. Hij heeft veel schilders geïnspireerd, maar de meesten lieten het pointillisme na een aantal jaren los. Dit komt, omdat het een zeer arbeidsintensieve manier van schilderen is. Signac stierf op 15 augustus 1935.

Bekende werken en musea

Bekende werken van Signac zijn onder meer Les Modistes, Gezicht op Collioure, Het Ontbijt en Lighthouse at Groix. Zijn schilderijen zijn te zien in diverse musea, waaronder het Kröller-Müller Museum in Otterlo, het Van Gogh Museum in Amsterdam, Musée d’Orsay in Parijs en de Hermitage in Sint-Petersburg.