Paul Gauguin schilderij

Paul Gauguin

De schilder Paul Gauguin

Paul GauguinEugène Henri Paul Gauguin is een van de meest bekende kunstenaars van het post-impressionisme. Hij werd geboren op 7 juni 1948 in Parijs. Tijdens zijn jeugd zag Gauguin verschillende plekken van de wereld. Zijn vader was journalist en om die reden verhuisde het gezin regelmatig. Gauguin groeide op in Lima in Peru. In 1855 keerde de familie terug naar Parijs.

In 1873 trouwde de schilder met Mette Grad, een Deense vrouw met wie hij vijf kinderen kreeg. Gauguin was in die tijd nog effectenmakelaar. Hij maakte rond die tijd kennis met de schilderkunst. Zes jaar later was zijn werk zo goed dat hij deel kon nemen aan een tentoonstelling van impressionisten. Als effectenmakelaar had de schilder een goed inkomen. Hij kon het zich dan ook veroorloven om zelf regelmatig schilderijen te kopen.

Fulltime schilderen

In 1883 gaf Gauguin zijn baan op en richtte zich volledig op de schilderkunst. Een jaar later verhuisde de familie naar Denemarken. Daar bleef Gauguin slechts een jaar. Hij keerde weer alleen terug naar Frankrijk om daar fulltime te schilderen.

Samenwerking met Vincent van Gogh

Gauguin zijn huwelijk was voorbij en hij voegde zich bij een groep van kunstenaars in Pont-Avond, Bretagne. Hij reisde veel. Eerst ging hij naar Parijs en later weer naar Panama en Martinique. Rond 1888 was Gauguin weer in Frankrijk en besloot hij om te gaan samenwerken met Vincent van Gogh. Ze werkten een aantal maanden intensief samen, maar na een ruzie kwam hier een einde aan.

Tahiti

De schilder reisde naar Tahiti en vond hier volop inspiratie voor zijn schilderijen. Hij maakte hier zijn bekendste werken. In 1897 ondernam Gauguin een zelfmoordpoging. Hierna verslechterde zijn gezondheid. Uiteindelijk stierf de schilder in 1903 op Marquesas.