Matisse

De schilder Matisse

De Franse schilder Henri Matisse wordt gezien als de grondlegger van het fauvisme. Hij werd op 31 december 1869 geboren in Le Cateau-Cambrésis. Hij volgde een studie rechten en werd ernstig ziek toen hij 21 was. Tijdens zijn herstelperiode begon hij met schilderen en raakte hij geïnteresseerd in kunst.

In 1892 zegde Matisse zijn baan als advocaat op. Hij begon toen met het volgen van lessen aan de school voor Schone Kunsten in Parijs.

Gebrek aan talent

Matisse wilde graag een studie volgen aan de École des Beaux-Arts, maar wordt niet toegelaten wegens gebrek aan talent. Hij kwam terecht in het atelier van Gustave Moreau in Parijs. Hier ontmoet hij de schilder en verzamelaar John Russell. Via hem leert Matisse de werken van impressionisten en neo-impressionisten kennen. Hij werd sterk beïnvloedt door de werken van Gauguin, Signac, Cézanne en Pisarro. Rond het begin van de negentiende eeuw ontwikkelt Matisse een eigen stijl met helder kleurgebruik.

De wilden

Samen met andere kunstenaars houdt Matisse in 1905 een tentoonstelling in de Salon d’Automne. De groep kunstenaars krijgt de naam ‘Les Fauves’, oftewel ‘de wilden’. Tot deze groep behoorden ook Marquet, De Vlaminck en Derain. Matisse haalde vooral inspiratie uit primitieve kunst. Zijn terugkerende, favoriete thema’s waren stillevens, interieurs en vrouwen.

De vreugde van het leven

Tussen 1905 en 1906 schildert Matisse het bekende schilderij ‘De vreugde van het leven’. Dit wordt gezien als een van de belangrijkste werken van de twintigste eeuw. Het schilderij werd toen gekocht door de verzamelaar Barnes. Picasso bewonderde het werk van Matisse, de twee schilders wisselden in 1907 schilderijen uit.

Nice

Na de Eerste Wereldoorlog was Matisse een internationaal bekende schilder. In 1917 verliet hij Parijs en vertrok hij naar Nice. Hier bleef Matisse wonen tot zijn dood op 3 november 1954.