Een fijn 1-persoons dekbed kopen

Een 1-persoons dekbed kopen is handig als je zelf een 1-persoonsbed hebt of als jij en je partner allebei een eigen dekbed willen. Ook voor een logeerkamer of kinderkamer is een 1-persoonsdekbed praktisch. Het voordeel is dat het wat makkelijker is met het verwisselen van het dekbed dan een 2-persoons dekbed. De standaardmaat is 140×200 of 220. Uiteraard zijn er naast bovenstaande maten ook andere maten verkrijgbaar voor een 1 persoons dekbed. Zo kun je ook kiezen voor de lengtemaat 210 en de breedtematen 70 cm, 80 cm. 90 cm. En 100 cm.

 

Soorten en materialen

Naast de verschillende breedtematen zijn er uiteraard ook verschillende soorten en materialen. Voor je een dekbed aanschaft moet je er over nadenken waar je het voor wil gebruiken? Een zomerdekbed is koeler dan een winterdekbed. Een vierseizoenen dekbed bestaat vaak uit twee losse delen die je aan elkaar vast kunt maken met klittenband of een rits. Eventueel kun je een lente/herfstdekbed overwegen dat wat warmer is dan een zomerdekbed, maar wat koeler dan een winterdekbed. Of het dekbed geschikt is voor de zomer of winter wordt aangegeven door warmteklassen. Warmteklasse 1 en 2 zijn voor de wintermaanden, warmteklassen 3 is voor de herfst en lente en 4 is voor de zomer. Hoe lager het cijfer, hoe warmer het dekbed is.

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan is een antiallergisch dekbed heel verstandig. Hiermee zul je veel minder last van je allergie hebben. Veel van deze dekbedden hebben een synthetische vulling. Een 1-persoonsdekbed is in dit geval ideaal als je partner niet allergisch is en een ‘gewoon’ dekbed kan gebruiken.

Dekbedden kunnen verschillende soorten tijk en vullingen hebben. De tijk is de buitenkant van het dekbed en is belangrijk voor je slaapcomfort. Deze kan gemaakt zijn van veel allerlei materialen zoals katoen met aanvullende materialen van satijn of polyester. Percale katoen is een luxe stof die heerlijk glad aanvoelt en lekker zacht is. Het heeft in de zomer een verkoelend effect en ademt goed. Naast katoen kun je kiezen voor microvezel, lyocell (houtvezel) of trevira (brandwerende vezels).

De vullingen van dekbedden zijn verkrijgbaar in zijde, dons, katoen, wol en bamboe of synthetisch materiaal. Ze hebben allemaal bepaalde voordelen. Zo is bamboe een natuurlijk materiaal met een zeer hoog vocht opnemend gehalte. Het neemt veel beter vocht op dan katoen, dus dat is iets om te overwegen. Wil je een heerlijk licht dekbed boven je? Overweeg dan het vederlichte donzen dekbed dat bovendien goed ventileert. Laat je bij aankoop goed informeren over het voor jou beste 1-persoons dekbed.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *