De voor- en nadelen van een houtkachel

Doordat de energieprijzen hoger worden, verliest de centrale verwarming een deel van de populariteit. Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor alternatieve verwarm methodes zoals een pelletkachel, een gashaard of een houtkachel. Vooral van houtkachels zijn steeds meer mensen fan. In dit artikel kun je de voor- en nadelen van houtkachels lezen. 

De voordelen

Een houtkachel brengt aardig wat voordelen met zich mee. De voordelen zijn: 

Hoog rendement

Een houtkachel is niet alleen heel mooi en sfeervol, hij geeft ook erg veel warmte. Het rendement van een houtkachel ligt een stuk hoger dan bij een open haard doordat er bij een open haard door de schoorsteen erg veel warmte naar buiten gaat. Ook verbruik je minder haardblokken van Golden Flame bij een houtkachel als bij een open haard. 

Hout is een goedkope brandstof

Hout is een erg goedkope brandstof vergeleken met andere brandstoffen. Je kunt kant-en-klare houtblokken bestellen of halen die al droog zijn of je kunt ervoor kiezen om zelf voor je eigen hout te zorgen. Wanneer je voor de laatste optie gaat, moet je er wel zeker van zijn dat je schoon hout gebruikt, zonder lijm- of verfresten. Niet alleen de brandstof is goedkoper, ook de houtkachel zelf is goedkoper. Stukken minder duur dan bijvoorbeeld een gashaard. 

Past in elk interieur

Er zijn houtkachels in oneindig veel stijlen en formaten. Er zijn zelfs modellen die je niet tegen een wand hoeft te plaatsen, maar die je in het midden van een woning kunt plaatsen. Wanneer je hiervoor kiest, ben je er zeker van dat het een echte eyecatcher in je woning is!

De nadelen 

Buiten de voordelen kleven er ook wat nadelen aan het hebben van een houtkachel. Deze nadelen zijn: 

Kost tijd

Wanneer je regelmatig een houtkachel wilt gebruiken, vereist dit aardig wat tijd en werk. Je moet hout kappen of laten kappen, dit hout moet drogen en bij jou thuis komen. Ook moet de kachel regelmatig worden schoongemaakt. Niet iedereen heeft het ervoor over om al deze stappen te verrichten voordat ze de kachel aan kunnen steken. 

Kan gevaarlijk zijn 

Een kachel is heel heet. Dit kan gevaarlijk zijn en vooral kinderen kunnen zichzelf hier snel aan verbranden. Ook komen er fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij bij de verbranding van het hout. Vooral bij wat oudere kachels kan dit een negatieve impact op de luchtkwaliteit in huis en ons leefmilieu geven. Let hier dus op en maak een milieubewuste keuze door enkel voor een moderne houtkachel te gaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *