De schoonheid van de Taxus Media Hicksii

Met haar fijne, donkergroene naalden wordt de Taxus Media Hicksii wel gezien als de mooiste taxusvariant. De in het najaar verschijnende felrode bessen contrasteren fraai tegen de groene naalden. Door de compacte groei zijn deze taxussen uitermate geschikt voor het creëren van een mooie, dichte haag. Omdat deze taxus ook ’s winters groen blijft, kun je het jaarrond genieten van kleur en privacy in je tuin. Zet je de Taxus Media Hicksii van Haag-Heg als solitaire plant in de tuin, dan komt de schoonheid van de plant volledig tot zijn recht.

 

Sterk geslacht
De Taxus media Hicksii komt voort uit een zeer sterk geslacht. Taxussen kunnen heel erg oud worden. In Normandië zijn taxussen te vinden waarvan men de leeftijd tussen de 1500 en 2000 jaar oud schat. Ook dichter bij huis, in het Gelderse Brummen, staan enkele eeuwenoude exemplaren. 

 

Taxushout
Het woord taxus is afkomstig van het Griekse ’taxon’ dat boog betekent. Van het zeer buigzame taxushout werden vroeger handbogen gemaakt. Het verhaal gaat dat de handbogen van Robin Hood en zijn ‘Merry Men’ van taxushout gemaakt waren.

 

Boom des Levens
Vanwege de altijd groene naalden is de taxus het symbool van onsterfelijkheid. Uit de plant wordt de stof ’taxol’ gewonnen, die gebruikt wordt voor de bestrijding van bepaalde kankersoorten. In steeds meer gemeenten wordt het snoeisel daarom ingezameld en opgehaald door de taxustaxi. 

 

Makkelijk in onderhoud
Taxus media Hicksii gedijt goed in elke grondsoort en kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Gebruik je de plant als haagplant, laat de plant dan niet te hoog worden. De hoge takken waaieren uit waardoor niet alleen de dichtheid maar dus ook de privacy van de haag afneemt. Hou de haag mooi vol door twee keer per jaar te snoeien. De Taxus media Hicksii kan een snoeibeurt goed verdragen, zelfs de oudere exemplaren. 

 

Zuurstof en regenwater
Een taxushaag kan regen goed verdragen maar wees spaarzaam met extra water geven. Een te vochtige bodem kan leiden tot een bruinverkleuring van de toppen. Als je er daarnaast ook voor zorgt dat de grond voldoende zuurstof krijgt, verklein je de kans op ziekten.

 

Kleurrijke haag
Zoek je een kleurrijke, dichte haagplant voor in je tuin die makkelijk te onderhouden is? Dan is de Taxus media Hicksii een goede keus. Maar let wel op want de meeste delen van de plant zijn giftig. Buiten bereik van kinderen en dieren, vooral paarden, planten dus.

 

Bron: www.haag-heg.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *