kunststof kozijnen

Bespaar op je energierekening en investeer in woningisolatie

Is jouw maandelijkse energierekening je een doorn in het oog? Heb je in de winter moeite om je woning op temperatuur te krijgen? Of wordt het ’s zomers juist veel te warm in huis? Dit zijn slechts een aantal frustraties waar veel Nederlanders ieder jaar mee te maken hebben. Dé oplossing hiervoor is investeren in woningisolatie. Met betere isolatie hebben invloeden van buitenaf minder effect op de temperatuur in je woning. Dit scheelt niet alleen in je portemonnee, maar is ook nog eens beter voor het milieu.

Het verbeteren van je woningisolatie heeft dus vele voordelen. Maar welke mogelijkheden zijn er qua isolatie? In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje.

1. Dakisolatie

Eén van de populairste vormen van woningisolatie is dakisolatie. Dit is namelijk relatief goedkoop en bespaart je toch al gauw meerdere honderden euro’s per jaar. Qua dakisolatie bestaan er verschillende vormen:

  • Isolatie aan de binnenzijde van het dak. Als je een beetje handig bent is dit prima zelf te doen. Glaswol is hiervoor als materiaal erg geschikt, maar je kunt ook isolatieplaten of PUR-schuim gebruiken. Let op: heb je een plat dak, dan is het verstandiger om een specialist in te schakelen.
  • Isolatie aan de buitenzijde van het dak. Dakisolatie aan de buitenkant is doorgaans het meest effectief. Je kunt het aanbrengen met nieuwe dakplaten of door EPS te spuiten onder de dakpannen.
  • In plaats van het dak kun je ook de vloer van je zolder isoleren. Dit is vooral interessant als je je zolder niet gebruikt.

2. Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een erg effectieve manier om te besparen op je energierekening. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en de buitenzijde van een muur. Door hierin isolatiemateriaal aan te brengen kun je de isolatie van je woning flink verbeteren. Vooral woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 hebben hier baat bij. In de laatste decennia wordt spouwmuurisolatie namelijk al standaard toegepast bij het bouwen van nieuwe woningen.

Welk materiaal het meest geschikt is voor in de spouwmuur, verschilt per woning. Mogelijke isolatiematerialen zijn glaswol, polystyreen en PUR-schuim.

3. Vloerisolatie

Een derde manier van isolatie is het isoleren van je vloer of kruipruimte. Dit bespaart je niet alleen geld, je verhoogt ook nog eens je woongenot, doordat je geen koude voeten meer krijgt als je over de vloer loopt. Qua vloerisolatie zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Isolatie onder de vloer of kruipruimte-isolatie. Hierbij wordt er vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aangebracht aan de onderkant van de vloer.
  • Isolatie in of op de vloer. Is je kruipruimte te laag of niet goed genoeg toegankelijk, dan moet je wel voor één van deze opties kiezen. Dit zijn echter veel ingrijpendere opties, omdat er echt wat in de opbouw van je vloer wordt veranderd.

4. Isolatie via de kozijnen

Een vierde manier om je woning te isoleren is via je kozijnen. Door de juiste kunststof kozijnen aan te schaffen kun je echt het verschil maken. Een aantal dingen om op te letten:

  • De UG-waarde van de kozijnen. Hoe lager deze is, hoe hoger de isolatiewaarde.
  • De dikte van het glas. Kies bij voorkeur voor HR++ glas of tripleglas. Hiermee voorkom je kou, tocht en condens.

De overheid beloont het investeren in een betere isolatie van je woning. Ben je van plan om nieuwe kunststof kozijnen aan te schaffen, dan kun je profiteren van een speciale subsidieregeling. Hiermee kun je wel zo’n 20% van de aanschafkosten terugkrijgen! Wel moet je voldoen aan de voorwaarden, die voorschrijven dat je minstens twee energiebesparende isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Hierbij kun je denken aan het aanschaffen van hoogrendementsglas of het aanbrengen van spouwmuur-, dak- of vloerisolatie.

Tip: Dakwerken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.