Alles wat je moet weten over een dakopbouw
De meeste mensen denken aan een uit- of aanbouw wanneer ze meer ruimte in hun huis willen creëren. Dit is niet gek, want deze verbouwing wordt het meeste gedaan in Nederland. Buiten een uit- of aanbouw zijn er nog meer mogelijkheden om extra vierkante meters te creëren. Zeker als je geen grote tuin hebt, is het handiger om te kijken naar een andere optie. Een daarvan is een opbouw. Je bouwt hierbij een kamer of een hele verdieping op je huis. Je leest hier alles wat je moet weten over een dakopbouw.
Wat houdt een dakopbouw in?
Bij een dakopbouw maak je de woning groter, door een extra verdieping te bouwen bovenop het huidige pand. Dit gebeurt meestal bij platte daken, maar een dakopbouw door de Aanbouwexpert kan ook op een schuin dak.
Wel of geen bouwvergunning?
Sommige verbouwingen mogen vergunningsvrij gedaan worden, maar bij een dakopbouw is dit nooit zo. Je hebt er altijd een omgevingsvergunning voor nodig. In het bestemmingsplan zijn regels opgenomen voor jouw woning, daarin staat ook wat de mogelijkheden zijn voor een dakopbouw. De opbouw moet vaak een bepaalde afstand van de gevel hebben zodat het straatbeeld niet minder mooi wordt.
Ter plekke laten maken of van tevoren?
Als je ervoor hebt gekozen om een dakopbouw te laten plaatsen, heb je twee mogelijkheden. Je kunt voor een prefab dakopbouw kiezen, deze is al in de fabriek gemaakt en wordt op jouw dak geplaatst. Als je dat niet wilt, zou je ervoor kunnen kiezen om de dakopbouw ter plekke te laten maken door een aannemer. Het voordeel van een prefab is dat dit veel sneller is. Een prefab dakopbouw is ook goedkoper omdat deze vaste afmetingen heeft en van tevoren al gemaakt kan worden. Weeg alles dus even tegenover elkaar af en maak daarna een keuze.
Dakopbouw bij een schuin dak
Op ieder dak dat schuin is, kan een opbouw geplaatst worden, mits dit past binnen het bestemmingsplan. Er kan dan gekozen worden voor een verlengde nok of een verhoogde nok. Bij een dakopbouw met een verhoogde nok wordt aan beide kanten van het dak de nok hoger gemaakt. Bij een verlengde nok creëer je iets minder extra ruimte, het is dus maar wat jij zelf het liefste wilt.